Exempel på biogasanvändning

1. Svenska Furetank styr den globala utvecklingen mot grön sjöfart

loading...


Not a giant but a leader - Furetanks rederi

2018 var Furetank det första rederiet i världen som framgångsrikt bunkrade ett fartyg byggt för naturgasdrift med biogas. Konsekvent med Donsöandans omtanke om besättning och miljö hade det familjeägda rederiet på egen bekostnad utvecklat en ny fartygstyp med radikalt sänkt bränsleförbrukning och extremt låg miljöpåverkan.

Resultatet: tankers i trafik som 2022 uppfyller de utsläppsgränser som gäller för 2050.

Samtidigt som IMU, den internationella sjöfartsorganisationen hade möte i London sommaren 2022 seglade ett fartyg ur Fure Vinga-serien uppför Themsen och lades vid kaj strax intill Tower Bridge i centrala London. Inbjudna IMU-ledamöter på guidning ombord på fartyget häpnade över "morgondagens sjöfart idag".

"It was an eye opener for me to see this"
Jeff Lantz, Director of Regulations, US Coast Guard
 

Klicka här för filmen om den geniala påverkansinsatsen i London. (3 min 58 sek)

Furetank med oförtröttlige vd Lars Höglund vid rodret stävar vidare efter London och nöjer sig inte med att revolutionera sjöfarten. Genom att ta nästa steg och skriva långsiktiga avtal för biogasleveranser till sin flotta bidrar man nu till att en helt ny biogasanläggning i Eskilstuna får ihop sin ekonomiska kalkyl och därmed finasiering.
Furetanks framtidsanda och handlingskraft driver på hela Sveriges energiomställning. 
 

2. Ta biogasbussen till Venice Beach

loading...


Blå och orange bussar blir gröna

Som världens ledande region inom hållbarhet och miljö har Kalifornien länge haft ögonen på biogasteknik. (mer om det i filmen länkad längst ner på landningssidan)

De välfungerande 198 biogasbussarna tillhörande Big Blue Bus i Santa Monica har krattat manegen när grannen Los Angeles lokaltrafikbolag LA Metro har satt samma mål för sin bussflotta, 2 200 bussar ska tankas med biogas. (uppnått april 2022: 1,417 bussar )

Helst vill man köpa biogas från mjölkgårdar eftersom den extrema miljönyttan ger värdefulla ekonomiska premier i enlighet med Kaliforniens reduktionssystem för bränslen, (California Low Carbon Fuel Standard) 

Eftersom många av världens storstäder på grund av dålig luft redan bytt sina dieselbussar mot gasbussar, blir omställningen till fossilfri lokaltrafik enkel och kostnadseffektiv när man bara byter bränsle (samma busssar och samma ledningar och tankningssystem) från naturgas till biogas från stadens eget avfall. Samtidigt får man ett system som inte påverkas av vare sig tillgång eller pris på el. 
 

3. Vad inte ens Nobelpristagare vet

loading...


Världens smartaste middagsgäster och världens smartaste matlagning

Att sortera tillagningsresterna till biogas är sedan länge rutin i köken i Stockholms stadshus. Här lagas både Nobelmiddag, enklare luncher till kommunalpolitiker i Ragnars Skafferi och lite finare mat i serverad i den magnifika Stadshuskällaren. Samarbetet med Biogasakademin har nu dessutom lett till att man från och med 2019 lagar Nobelmiddag med mera på spisar drivna med biogas. Världsklass, Jonas Sohlberg och Maria Stridh!