Exempel på biogasproduktion

Först: en magisk fabrik

loading...

Himlen på jorden... en timme söder om Oslo.

För att kunna återskapa liv på andra planeter har europeisk rymdforskning identifiierat varje biologisk och kemiskt steg i det ekologiska kretsloppet. "The Melissa Loop" beskriver varje nödvändig delprocess.

Med det som grund har biolog Ketil Stoknes och hans kreativa medarbetare skapat något både mirakulöst och klimatsmart runt en biogasanläggning som återvinner hushållsavfall i Tönsberg söder om Oslo.

Som en helt ny typ av energisparande växthus vars väggar och tak inte är gjorda av glas utan av två lager plastfilm emellan vilka vitt skum både sprider solstrålar och isolerar. Skummet tillverkas av specialbyggda såpbubblemaskiner utvecklade på plats av "The Bubble Company".

Som "digeponics", Ketils egna teknik att odla tomater där rötterna badar i näringsrik vätska som biogasanläggningen intill växthuset producerar.

Som att med nanoteknik öka rötternas upptag av grön koldioxid, också den från samma biogasfabrik.

Som att resultatet av att kombinera allt detta är ett sätt att odla tomater med 98% lägre klimatavtryck jämfört med konventionell odling.

Eller att allt runtomkring som bussar, sopbilar, rötkammare ingår i ett konstprojekt och är designat och snyggt, kul och pedagogiskt.

Låter det som rena trolleriet?

Välkommen till The Magic Factory - grönsaksodlingens och biogasens Tomorrowland.    Images: Joakim Ståhl/BA

Världens snyggaste biogasmackar

loading...

Ett globalt föredöme för lantbruk

Tom är äldst av tre syskon Birgersson som utgör andra generationen på Hagelsums Gård i Målilla, norra Småland. Civilingenjörsutbilldad inom kemisk biologi vid Linköpings Universitet är Tom den som leder förädlingen av företaget i en riktning som han, pappa Åke, broder Jakob och syster Hanna alla är överens om.

Med ekonomiskt stöd från Klimatklivet har man investerat i en anlägging som behandlar fem närliggande gårdars kogödsel. Efter tre veckor i biogaskammaren har man två produkter:

  • flytande ekologisk gödsel  
  • biogas som man kan värma hus eller göra el av. Eller "uppgradera" till fordonsbränsle, se nedan.

Modellen kan användas på lantbruk av alla storlekar överallt på jorden.

Från Hagelsrum går den förädlade gödseln tillbaka till åkrarna och minskar behovet av klimatbelastande, importerad konstgödsel. Biogasen renas till fordonsbränsle och säljs på någon de fem mackar man själv byggt och driver i Eksjö, Högsby, Målilla, Vimmerby och Hultsfred. Allt familjen Birgersson gör håller världsklass. När du som bilist ersätter bensin med biogas från Hagelsrum Biogas ingår du i ett kretslopp som minskar klimatpåverkan med 128%!!!  

Inte förvånande då att Toms mackar i eko-design är världens probably snyggaste gasmackar.                    

 Images: Joakim Ståhl/BA

Vad inga 08-or har en susning om

Image: Joakim Ståhl/Biogasakademin
Image: Joakim Ståhl/Biogasakademin

Tryggare energiförsörjning och smart resurshantering - en no-brainer för varje modern stad.
 
I mörkret på Henriksdals reningsverk insprängt i berget intill Hammarby Sjöstad händer också nåt magiskt. För precis som man kan göra biogas av bajs från kor och grisar kan man faktiskt också göra det från det vi människor spolar ner i toaletten.

Biogasen från Henriksdal används för att driva fossilfria bussar med väldigt rena avgaser. Stockholm hade länge den största biogasdrivna stadbussflottan i världen. Linköping började tidigare och I Västerås var andelen biogasbussar av den totala flottan mycket högre men med över 300 biogasdrivna bussar hade Stockholm flest.

Fredriksdals bussgarage
Det många stockholmare inte har en aning om är att biogas från Henriksdals reningsverk sedan maj 2017 leds via rör till ett underjordiskt garage i Fredriksdal intill Skanstullsbron där 140 biogasbussar underhålls och tankas. Väldigt smart och elegant!

Biogas löser problem i flyktingläger

Image: Home Biogas, Israel
Image: Home Biogas, Israel

Tre miljarder människor i världen lagar mat över öppen eld. Det betyder att de behöver betala för ved, lägga tid på att hämta veden och att träd huggs ned istället för att ge skugga och binda matjord. Samtidigt gör röken att miljontals människor dör varje år i det man kallar "indoor air pollution". Samma människor drabbas ofta av olika infektionssjukdomar från sopor på mark och i vatten.

HOMEBIOGAS löser de problemen. Istället för att häst-, hund- och getskit lämnas på marken läggs allt i en anläggning som den på bilden. Samma sak med fruktskal och köksavfall. Ur HOMEBIOGAS-anläggningen kommer biogas som räcker till två timmars matlagning varje dag. Som bonus får man samtidigt en helt fantastisk flytande växtnäring. Inga vedkostnader, ingen tid att hämta ved, mindre träd huggs ner, mindre sjukdomar av infektioner och skadlig rök. Biogas - problemlösaren. HomeBiogas är utvald samarbetspartner till UNHCR, ansvarigt för FNs flyktingprogram och flyktingläger. 

     Biogasteknik skapar värde från något alla länder har mycket av: avfall