de leder sverige rätt, del 1

Nobelmiddagen med mera

Att sortera tillagningsresterna till biogas är sedan länge rutin i köken i Stockholms stadshus. Här lagas både Nobelmiddag, enklare luncher till kommunalpolitiker i Ragnars Skafferi och lite finare mat i serverad i den magnifika Stadshuskällaren. Samarbetet med Biogasakademin har nu dessutom lett till att man från och med 2019 lagar Nobelmiddag med mera på spisar drivna med biogas. Världsklass, Jonas Sohlberg och Maria Stridh!

"finns lösningen i en pappersförpackning?"

BillerudKorsnäs tillhör enligt Dow Jones börsindex de 10% mest hållbara företagen i världen. Med Biogasakademins hjälp har man i april 2018 uppgraderat sin källsortering på huvudkontoret i Solna. Lika givet som bolagets plats på börsens Large Cap-lista, lika självklart värnar BillerudKorsnäs om smart logistik och modern resurshantering.

"man tager vad man haver 2.0"

Stockholmskrogarna Sturehof, Taverna Brillo, Riche och Luzette vill vara en del av ett smartare Sverige. 
Därför har man tecknat avtal som garanterar att all gas man använder i restaurangköken är klimatsmart.
Genom att man köper biogas till sina spisar och ugnar blir också tillgången på ekologiska livsmedel bättre i Stockholmområdet. Det som blir kvar när man i Huddinge tillverkat biogas från stockholmarnas matrester blir nämligen KRAV-gödsel till ekologiska gårdar. Win-win-win-win.

do good. taste good. feel good

På Arvid Nordquist Kaffe i Solna rostas varje år 12 500 ton Fair Trade kaffe.
För att både minimera klimatpåverkan från tillverkningen och samtidigt minska transporterna av gas till Stockholm började man år 2017 använda lokalt tillverkad biogas i sina rosterier iställer för gasol. Klimatvinsten varje år motsvarar utsläppen från 360 bensinbilar.

Smart city Stockholm

En "no-brainer" för alla världens städer
 

För att slippa vara beroende av bränsle som köps och transporteras från andra länder bygger Stockholm en smartare stad. Senaste tillskottet i det pusslet är ett garage för 140 biogasbussar som invigdes i Fredriksdal, Hammarby Sjöstad i maj 2017.

Garaget är via en 2 km lång gasledning sammakopplat medl Henriksdals reningsverk. På Henriksdal  tillverkar man biogas från avloppsvatten som räcker för att driva 300 bussar.

Stockholm hade tills hösten 2018 världens största stadsflotta av biogasbussar och spelar en viktig roll som storskalig förebild när indiska Nagpur, Los Angeles och franska Lille utvecklar klimatsmart kollektivtrafik. Thailändska huvudstaden Bangkok tecknade i december 2017 kontrakt för att köpa 500 gasbussar klara för biogasdrift. 

   Biogasteknik - gör det alla behöver av något alla har